Knappe Koppen: workshop wetenschapsnieuws

Ebola, het HPV-vaccin, een top over nucleair materiaal en het energieprobleem: wetenschapsnieuws blijft echt niet netjes binnen de grenzen van het wetenschapskatern of het wetenschapsprogramma. Ook algemeen journalisten krijgen het op hun bordje. Voor je het weet, zit je met een hoogleraar die in onbegrijpelijk jargon de boel probeert te verhelderen.

“99 procent van onze kijkers er niets van heeft opgestoken, maar soms moeten wij ons laven aan opperkennis”, zo probeerde Matthijs van Nieuwkerk in DWDD zo’n gesprek na afloop nog wat te redden. En hoe scheid je zin van onzin, bijvoorbeeld in de felle discussies over het klimaat, zendmasten of vaccins? Weeg je de argumenten zelf, of laat je dat de lezer doen?

Anouck Vrouwe geeft op 19 mei 2015 een workshop wetenschapsjournalistiek voor algemeen journalisten bij de NVJ, de vakbond voor journalisten. De workshop heet Knappe Koppen: hoe breng je wetenschapsnieuws.

Deze workshop is al geweest. Waarschijnlijk wordt hij volgend jaar nog een keer gegeven, informatie daarover is tegen die tijd te vinden op de website van de NVJ.