De Belgisch kampioen kop-of-munt

Kop-of-munt-toppers: ze bestaan. Het zijn bijzondere mensen, die extreem goed kunnen raden, of een gegooid geldstuk kop of munt boven heeft. Op het Belgisch kampioenschap kop-of-munt strijden deze mensen tegen elkaar. Lieven Scheire organiseert dit BK Kop-of-Munt op Pi-dag, 14 maart 2015. De regels zijn simpel: je strijdt één tegen één, wie fout raadt, ligt eruit. De winnaars gaan een ronde verder, tot in de finale de twee sterspelers overblijven. Zij bepalen in de televisiestudio van De Schuur van Scheire wie de allerbeste is.

Inschrijven kan nog, dus het aantal deelnemers is nog onbekend. Maar zeg dat het er ongeveer 512 zijn, dan zal de kop-of-munt-rader grofweg negen keer op rij goed moeten zitten om de titel te pakken.

Negen keer achter elkaar kop-of-munt raden; je moet van hele goede huize komen om die prestatie neer te zetten. En toch durf ik te wedden dat het één van de deelnemers gaat lukken.

Een tijd terug was ik bij een lezing van wiskundegoeroe Ionica Smeets. Zij vertelde dat een briljant verhaal over oplichters die handig gebruik maakten van dit kop-of-munt-spelletje. Ik weet de details niet meer precies, maar het ging ongeveer zo. De oplichters stuurden de eerste maand een gratis beleggingadvies naar 1000 beleggers. De helft kreeg het advies een aandeel te kopen, de andere helft om datzelfde aandeel te verkopen. De koers van het aandeel steeg die maand. Daarop kregen de 500 mensen die het koopadvies hadden gehad, een tweede brief met wederom een gratis advies. De ene helft kreeg weer een koopadvies, de andere helft een verkoopadvies. De aandelen daalden. De 250 mensen die het verkoopadvies hadden gekregen, kregen een derde – gratis – tip. En ook nu ging de groep in tweeën. Uiteindelijk bleven er zo 125 mensen over, die al dríe keer op rij een goed beleggingsadvies van de oplichters hadden gehad. Nu was het tijd om te cashen: de oplichters stuurden die 125 mensen een nieuwe brief. Zij konden zich, tegen vergoeding, abonneren op de adviesdienst van de oplichters.    

Ik adviseer Lieven Scheire om te doen wat die oplichters deden. Hij kan wedstrijdadvies gaan geven: na drie gratis goede adviezen kan hij het vierde voor grof geld verkopen. Een andere optie is natuurlijk dat hij gokbureau opent, waar je kan inzetten op de winnaar.

Daarnaast adviseer ik een lieve vriendin van me om mee te doen; als ze zo zeker weet dat die piepverse baby in haar buik een jongen is, dan is ze vast ook goed in kop en munt raden.

Toevoeging13 maart 2015: Inschrijven voor het Belgisch Kampioenschap Kop-of-Munt kan inmiddels niet meer. 

Toevoeging 26 maart 2015: Kim van Cauwenberghe won met munt in een bloedstollende finale. Hij was de beste van 512 deelnemers en verloeg in de finale Nicholas De Corte.

Deze blog verscheen ook op de website van New Scientist NL. Credit beeld: frankieleon, Foter

foto kop of munt